Rosvopaistia possunniskasta ja nokkosmajoneesia
02.06.2016 | Kirjoittaja: Roope Rask, Anttolanhovi
Rosvopaisti:
1 kpl / n. 2 kg possunniskaa
40 g karkeaa merisuolaa
15 kpl murskattuja valkosipulinkynsiä
10 oksaa tuoretta timjamia
5 oksaa tuoretta rosmariinia
2 rkl fariinisokeria
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
Sekoita marinadin ainekset sekaisin ja hiero marinadi possun pintaan. Kääri maustettu possunniska ensin tiukkaan voipaperinyyttiin ja sen jälkeen reiluun foliokääreeseen. Anna lihan maustua kylmässä mielellään seuraavaan päivään.
Kaiva hiekkaperäiseen maahan reilun kokoinen kuoppa. Polta kuopassa nuotiota noin kaksi tuntia, jotta maa lämpiää kunnolla. Levitä hiillos kuopan reunoille ja aseta folionyytissä oleva paisti kuopan pohjalle (metalliverkko folionyytin ympärillä helpottaa paistin nostelua). Peitä folionyytti ensin muutaman sentin hiekkakerroksella ja sen jälkeen kuumalla hiilloksella. Pidä nuotiota paistin päällä vähintään pari tuntia. Paisti saa muhia kuopassa hieman koosta riippuen noin 6-9 tuntia. Rosvopaistin kypsennys on aina hieman arpapeliä, johon vaikuttaa nuotion lämmitys, paistin koko, maaperän lämpö jne.
Nokkosmajoneesi
3 keltuaista
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sinappia
4 rkl kuivattua nokkosta
½ valkosipulinkynsi
4 dl rypsiöljyä
3 rkl ranskankermaa
Sekoita suola, pippuri, etikka, sinappi ja valkosipuli keltuaisiin. Lisää rypsiöljy ohuena nauhana keltuaisten joukkoon koko ajan vispaten. Lisää lopuksi nokkonen ja ranskankerma.